Hunger kan utrotas under vår livstid.
Men vi behöver din hjälp.

Människor som lider av hunger hamnar sällan på förstasidan, trots att hunger och felnäring är det största hotet mot människors hälsa i världen – ett större hot än AIDS, malaria och tuberkulos tillsammans. Det finns 805 miljoner undernärda människor i världen i dag. Det betyder att var nionde person inte får i sig tillräckligt med näring för att kunna leva ett friskt och aktivt liv.

Den goda nyheten är att hunger är ett lösbart problem. Det finns tillräckligt med mat i världen för att mätta alla och inga vetenskapliga genombrott behövs. Med dagens kunskap, verktyg och strategier, i kombination med politisk vilja, är det möjligt att lösa problemet.

Stora framsteg har gjorts för att minska kronisk hunger under 1980 och 1990, men framstegen minskade mellan 2000 och 2010. Vi alla; medborgare, arbetsgivare, företagsledare och regeringar, måste arbeta tillsammans för att stoppa hunger.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, är världens största humanitära organisation som bekämpar hunger världen över. WFP når ut med matassistans till mer än 80 miljoner människor i 75 länder varje år.

Möt några av de tysta kämparna som
strider mot hunger varje dag.

Chheuy & Lida
8 & 9 år
Kambodja

Chheuy & Lida

Bästa vänner sedan första klass, Chheuy och Lida är båda fast beslutna att vara de första i sina familjer som börjar på högstadiet. Ändå går de till skolan varje morgon med tomma magar.

Kambodja

Att få en grundläggande utbildning är ingen lätt uppgift för fattiga barn i Kambodja. Två av fem kambodjanska barn arbetar för att försörja sin familj, det är en av de högsta nivåerna av barnarbete i Sydostasien.

Skolmåltider

Varje morgon får Chheuy, Lida och deras klasskamrater en varm näringsrik frukost från FN:s livsmedelsprogram (World Food Programme - WFP) som håller dem friska och fokuserade i klassen.

Skolmåltider är ett av de mest effektiva sätt för att bryta den onda cirkeln av fattigdom och hunger: löftet om minst en måltid varje dag kan motivera föräldrar att skicka sina barn till skolan.

Siatta
30 år
Liberia

Siatta

Siattas familj förlorade sju medlemmar i Ebola på bara nio veckor. Siatta, 30 år, och hennes syster Famatta, 32, är de enda återstående vuxna i familjen. Tillsammans måste de ta hand om sex barn i åldrarna 4 till 16 – deras bröder, systrar och syskonbarn.

Liberia

Liberia är ett av de tre länder som drabbats hårdast av Ebolautbrottet.

Spridningen av Ebola har stört jordbruk och marknader; det är därför matassistansen behövs. WFP arbetar för att förhindra att denna hälsokris blir en mat- och näringskris.

Möt årets person

De som arbetar mot Ebola har blivit uppkallade till årets person enligt Time Magazine. Elisabeth Neufville är en av dem. Trots de uppoffringar som hon har fått göra är hon på frontlinjen av WFP:s arbete mot Ebola i Liberia: "Jag kan inte röra vid mina barn på grund av min roll på fältet". Men hon säger att hon är "stolt över att vara en del av WFP eftersom detta är en organisation som verkligen når behövande människor med en sak som de verkligen behöver: mat!”

Mariko
80 år
Demokratiska republiken Kongo

Mariko

Hans ansikte och hår bär spår av visdom… Men hans ögon uttrycker en stor fysisk och psykisk utmattning. Mariko är 80 år gammal. Han anlände till flyktinglägret Mugunga efter att ha flytt våldet i sin by.

Kongo Kinshasa

Att laga mat är en normal vardagsuppgift i de flesta delar av världen men inte i Mugunda-lägret.

Att gå till bushen för att få ved för att laga mat kan vara farligt: kvinnor riskerar våldtäkt, misshandel, skador och övergrepp av de beväpnade miliser som finns i området.

Mat och säkerhet

För att skona flyktingarna från farorna med att gå ut i bushen driver WFP ett projekt för att tillverka bränslebriketter som ersättning för ved. De män och kvinnor som arbetar här är lokalbefolkning som får mat från WFP i utbyte mot sin arbetskraft.

Bränslebriketterna distribueras sedan gratis i lägret. Tack vare dem behöver Marikos hustru och barn inte längre gå och leta efter ved långt bort i skogen med alla de risker det innebär.

Yaae
28 år
Sydsudan

Yaae

När striderna bröt ut i närheten av hennes hem vägrade Yaae att fly med övriga bybor. Hon och hennes fyra barn överlevde.

Men när våldet återvände till byn för andra gången säger 28-årigen att hon "såg döden i vitögat" så hon flydde med sina barn till en ö i Vita Nilen.

Sydsudan

Det har gått mer än ett år sedan konflikten bröt ut i Sydsudan. Ett år av stridigheter har tvingat nästan 2 miljoner människor att fly från sina hem och striderna har allvarligt påverkat livsmedelsförsörjningen i landet som nu befinner sig på gränsen till en hungerkatastrof.

"WFP ger oss mat, vilket är bra, men hur länge kommer det att fortsätta?" frågar Yaae. "Vad vi vill ha är fred så att vi kan återvända till vårt hem, odla vår egen mat och ge våra barn mjölk."

Airdrops

I Sydsudan har WFP övervunnit enorma hinder för att hjälpa människor i desperat behov av mat får det. Under regnperioden blir de flesta vägarna i landet oframkomliga på grund av leran. WFP har inget annat val än att använda flyg och airdrops för att få ut mat till befolkningen i svåråtkomliga områden.

Antoine
75 år
Centralafrikanska republiken

Antoine

Antoine, 75 år gammal, är en traditionell sångare från byn Berberati. Han tjänar sina pengar från att framföra musik i byar och städer.

När han ombeds om en autograf svarar Antoine "oj, oj, oj, min autograf är en sång. Allt jag vill nu är att det ska bli fred så att jag kan åka hem och sjunga", säger han.

Centralafrikanska republiken

För några månader sedan kom Antoine till huvudstaden Bangui för att spela sina låtar när allvarliga våldsamheter utbröt. Han fastnade i Bangui och hans familjemedlemmar blev spridda över landet, sönderslitet av våld. Han saknar fortfarande information om ett av sina åtta barn.

Krisen i Centralafrikanska republiken är en av de fem allvarligaste katastroferna i världen tillsammans med Irak, Sydsudan, Syrien och Ebolakatastrofen i Västafrika. Av dessa fem kriser är fyra av dem skapade av människor.

Livräddande assistans

Utbredd plundring och osäkerhet har slagit hårt mot grödor, boskapsskötsel och fiske.

Livsmedelsreserver på landsbygden är nu cirka 40-50 procent lägre än genomsnittsnivåerna. En tredjedel av befolkningen i Centralafrikanska republiken lider av osäker livsmedelsförsörjning i Centralafrikanska republiken.

Antoine bor ensam i ett läger i Bangui. Liksom tusentals andra människor fördrivna på grund av konflikter förlitar han sig på WFP livsmedelsassistans för att överleva. "WFP:s mat är en ovärderlig rikedom för mig", säger han.

Carmen
52 år
Bolivia

Carmen

Carmen är 52 år gammal. Hon är "Capitana", chefen för ursprungsbefolkningen Guaranís samhälle på Palmar Chico. Som lokal auktoritet är Carmen engagerad i att hjälpa sitt samhälle blomstra, genom mark, jobb, hälsovård och jordbruksproduktion.

Bolivia

Trots den ekonomiska utvecklingen i Bolivia ser Carmen stora problem som fortfarande påverkar alltför många människors liv. Ursprungsbefolkningen måste sträva efter mark, vatten och arbete och deras rättigheter kränks ofta. Landsbygdssamhällen lider av de negativa effekterna av klimatförändringen såsom torka och översvämningar.

Mat för arbete

Carmen deltar i WFP: s projekt "Mat för arbete". I utbyte mot mat arbetar deltagarna i programmet med aktiviteter som kommer gynna hela samhället, så som att bygga vattenreservoarer.

Carmens samhälle har planterat grönsaksodlingar. Eftersom de inte längre behöver oroa sig för varifrån nästa måltid ska komma har de haft tid och energi att bygga bevattningssystem som ökar deras produktion.

Sawsan
13 år
Syrien

Sawsan

Sawsan, 13 år gammal, och hennes familj är från Syrien. I fjol tvingade kriget dem att fly till säkerhet och söka skydd i Jordaniens största flyktingläger. Sawsans pappa har alltid spelat fotboll. Hemma i Syrien såg hon alltid till att han tog med henne till alla hans matcher, där hon tittade på i beundran. Hon är anfallare och en av de bästa spelarna i sitt lag. Hennes pappa tränar laget tre gånger i veckan och barnen älskar honom. Sawsan är mycket stolt över att ha sin pappa som tränare.

Flyktinglägret Za'atari

Flyktinglägret Za'atari är hem för nästan 85 000 flyktingar idag, varav över hälften är barn. Medan de hoppas att återvända till sitt älskade Syrien spelar Sawsan och hennes vänner fotboll och tränar hårt varje vecka.

Digital mat

WFP ger mathjälp till cirka 1.8 miljoner syriska flyktingar genom elektroniska matkuponger, så kallade e-kort. Dessa fungerar som ett betalkort och gör det möjligt för flyktingar att köpa sin egen mat samtidigt som det bidrar till att stärka det lokala samhällets ekonomi.

I december var WFP tillfälligt tvingade att avbryta mathjälp till nästan 1.7 miljoner syriska flyktingar på grund av bristande finansiering. WFP är helt beroende av frivilliga bidrag för sin verksamhet. Trots ett starkt givarstöd hittills så överstiger behoven de inkommande medlen. Varje dag distribuerar WFP distribuerar varmt bröd i flyktinglägret Za’atari. Uppstaplat på varandra blir brödet som varje dag distribueras till syriska flyktingar i Jordanien dubbelt så högt som världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai.

Rahma
14 år
Irak

Rahma

Rahma är 14 år gammal. Hon kom till lägret Harsham i staden Erbil efter att ha flytt konflikten i sin hemstad Mosul, som blivit belägrad av militanta grupper.

Hon är orolig att de kommer att behöva fly igen. Sedan flykten från Mosul har Rahma och hennes familj flytt tre gånger till tre olika läger i den kurdiska regionen i norra Irak.

Lägret Harsham

Lägret Harsham är ett av många läger som skyddar internt fördrivna irakier som flytt våldet i sina hemstäder.

Barn i alla åldrar fördriver tiden genom att spela fotboll, Iraks nationalsport. Men de går miste om skolan som började i oktober. Många hoppas att kunna anmäla sig till flyktinglägrets skola när den är uppförd.

Att anpassa behoven

FN:s livsmedelsprogram har som mål att, fram till mars 2015, nå 1.8 miljoner irakiska internflyktingar med mat. WFP måste anpassa hjälpen efter de fördrivna människornas behov beroende på om de är på resande fot eller temporärt bosatta.

Matpaket som livnär en familj på fem personer delas månadsvis ut till familjer som lever i läger, så som Harsham. Konserver delas ut till dem utan kokmöjligheter.

Antoine, Rahma och Chheuy är några av de 80 miljoner människor som WFP hjälper. Men det finns 805 miljoner människor som lider av hunger i världen. WFP behöver allas stöd för att utrota hunger. Vi vet att en värld utan hunger är möjlig: världen producerar tillräckligt med mat för att föda hela jordens befolkning. Men vi kan inte ensamma bygga en värld utan hunger. Vi behöver ert stöd för att se till att dessa tysta kämpars berättelser inte glöms bort.